Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης

Σκοπός Ίδρυσης

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης ιδρύθηκε από το Κράτος το 1980 μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής για διευκόλυνση των χαμηλά και μέτρια αμειβομένων οικογενειών να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Οι δραστηριότητες του Οργανισμού στον τομέα της στέγασης είναι πλήρως εναρμονισμένες με ευρύτερες κυβερνητικές επιδιώξεις, όπως τη διατήρηση πληθυσμού στην ύπαιθρο και την αναζωογόνηση περιοχών που γειτνιάζουν με την γραμμή αντιπαράταξης.


Σύσταση και Αρμοδιότητες

Ο Οργανισμός ιδρύθηκε με τον περί Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης Νόμο Αρ. 42/80 και είναι Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου. Υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και διοικείται από εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Η θητεία του Συμβουλίου είναι τριετής.

Με βάση το Νόμο και προκειμένου να προωθήσει την επίτευξη των σκοπών ίδρυσής του, ο Οργανισμός μπορεί να απαλλοτριώνει γη για το διαχωρισμό οικοπέδων ή την ανέγερση κατοικιών για τη στέγαση οικογενειών με χαμηλά και μέτρια εισοδήματα. Ο Οργανισμός μπορεί επίσης να αναπτύσσει οποιαδήποτε δραστηριότητα η οποία είναι αναγκαία για την προώθηση του πιο πάνω σκοπού, όπως τη σχεδίαση των διαφόρων έργων, ετοιμασία προσφορών, επίβλεψη εργασιών, καθώς και την εξασφάλιση κεφαλαίων με δανεισμό από Πιστωτικά Ιδρύματα ή με έκδοση χρεογράφων.

Ο Οργανισμός μπορεί να διαχειρίζεται οποιοδήποτε Κυβερνητικό Σχέδιο Στέγασης το οποίο του ανατεθεί.
Οι δραστηριότητες και λογαριασμοί του Οργανισμού ελέγχονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία του Κράτους.


Κοινωνικός Ρόλος

Για την Κυπριακή οικογένεια η στέγαση είναι μια ξεχωριστή πτυχή της ζωής της. Πέραν της σημασίας της ως κατάλυμα, διαχρονικά αντιμετωπίζεται ως μέσο κοινωνικής προβολής και ένδειξη οικονομικής ευημερίας. Η αντίληψη αυτή αναμφίβολα βοήθησε και ώθησε την κυπριακή οικογένεια να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στέγασης.

Παράλληλα όμως, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα σ' αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης ικανοποιητικών συνθηκών στέγασης με αποτέλεσμα την οικονομική και κοινωνική απομόνωση.

Είναι ακριβώς για την επίλυση των προβλημάτων αυτών που η Διεθνής κοινότητα χαρακτήρισε την κατοικία ως κοινωνικό αγαθό και απαίτησε από τα κράτη μέλη την ανάληψη δέσμευσης ότι σταδιακά όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν συνθήκες που να τους επιτρέπουν πραγματοποίηση του δικαιώματος για επαρκή κατοικία. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίστηκε υποχρέωση όλων των Κυβερνήσεων για ενίσχυση των πολιτών τους στην προσπάθειά τους για απόκτηση ικανοποιητικής στέγης ή βελτίωση των κατοικιών τους.

Το πλαίσιο αυτό δεν είναι αόριστο αλλά συγκεκριμενοποιείται στις πιο κάτω πτυχές του προβλήματος:
  1. Στη δημιουργία συνθηκών προσπελασιμότητας για όλους τους πολίτες στην αγορά στέγης. Τούτο σημαίνει τη δημιουργία μηχανισμών προσφοράς κατοικίας σε τιμές προσιτές σε όλους τους πολίτες.
  2. Στη δημιουργία συνθηκών προσπελασιμότητας στις πιστώσεις για όλους τους πολίτες. Οι πιστώσεις είναι αναγκαίες εφόσον η κατοικία είναι μακροχρόνια επένδυση και σαν τέτοια απαιτεί ανάλογο δανεισμό. Δυστυχώς υπάρχουν συμπολίτες μας που είτε λόγω ύψους εισοδημάτων ή αστάθειας σ' αυτά ή ακόμη για άλλους λόγους στερούνται των αναγκαίων ευκαιριών στεγαστικής δανειοδότησης.
  3. Την παροχή κοινωνικών/οικονομικών βοηθημάτων στις ασθενέστερες τάξεις ώστε η κοινωνική ανάγκη για στέγη να εκφράζεται στην αγορά και να ικανοποιείται.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής κοινωνικής στέγης είτε με την πρόσφορα κατοικιών/διαμερισμάτων ή/και οικοπέδων.

Είναι ένας από τους κύριους Φορείς υλοποίησης της στεγαστικής πολιτικής του Κράτους είτε εφαρμόζοντας δικά του σχέδια ή αναλαμβάνοντας τη διαχείριση και προώθηση Κυβερνητικών Στεγαστικών Σχεδίων. Παράλληλα, από της σύστασής του, δήλωνε την ετοιμότητά του να προσφέρει θετικά προς την κατεύθυνση εφαρμογής ενιαίας στεγαστικής πολιτικής.

Όλοι εμείς εδώ στον Οργανισμό, Διοίκηση, Διεύθυνση και Προσωπικό, είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και έχουμε επίγνωση της σημασίας που έχει η στέγη για την ευημερία ενός μεγάλου μέρους του λαού μας το οποίο, ενώ έχει δικαίωμα στη στέγη, ωστόσο δεν είναι σε θέση να το ασκήσει αποτελεσματικά.

Με γνώμονα τη μετουσίωση του δικαιώματος σε πραγματικότητα πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, που υπό άλλες συνθήκες αδυνατούν, να λύσουν το κοινωνικό και ευαίσθητο πρόβλημα της στέγης.